Olika synfel

Det finns såklart en hel del olika typer av synfel och därför tyckte vi att det kändes viktigt att berätta lite om de olika. Du kanske går och funderar på om du ser lite dåligt och vill veta vad det kan vara innan du bokar tid hos en optiker? Det är något som vi verkligen vill råda dig till – att boka tid hos en optiker om du misstänker att det är något som inte är helt rätt med din syn. Man ska alltid rådgöra med professionella yrkesmän innan man köper linser eller glasögon. Nu ska vi prata lite om de allra vanligaste synfel som vi människor lider av idag.

Närsynthet

Detta är ett av de allra vanligaste synfelen i hela världen, lider man av det så innebär det helt enkelt att man ser bra på nära håll men sämre på långt håll. Närsynthet är även det allra enklaste synfelet att korrigera med både glasögon och linser. De flesta upplever dock att linser fungerar bättre eftersom att dem inte begränsar synfältet åt något håll.

Översynthet

Detta är ett av de allra vanligaste synfelen i Sverige och även ett av dem som är svåra att upptäcka själv. Många människor lider av detta men vet inte om det, man kan ha symptom som huvudvärk, spänningar bakom ögonen och i vissa fall migrän. Är man översynt så innebär det helt enkelt att man ser bra på långt håll men sämre på nära håll. Så om du känner att du behöver hålla tidningen eller boken långt ifrån dig för att se vad det står utan att kisa, ja då är du antagligen översynt. Även detta synfel är enkelt att korrigera med både linser och glasögon.

Ålderssynthet

Detta synfel kallas som det gör på grund av att det ofta uppkommer när man blir lite äldre. Det som utmärker att man är ålderssynt är bland annat att man ser sämre på både nära och långt håll. Så om du märker att du börjar försöka ”passa in” avståndet till något för att se bättre kan det bero på detta synfel. För att korrigera ålderssynthet så kan man använda sig av både glasögon och linser. Ofta behöver man glasögon för att se på nära håll men inte på långt håll. Behöver man korrigera på båda så kan man antingen ha dubbelslipade glasögon eller bifokala linser. Det finns även trifokala linser och glasögon där man även korrigerar mellanavståndet.

Astigmatism

Lider man av astigmatism så innebär det att man har ett brytningsfel som gör att ens egen lins inte bryter ljuset som den ska. Då ser man lite suddigt och saker kan verka sneda och vinda trots att dem är raka egentligen. Detta synfel är lite mer komplicerat att korrigera om man har mycket brytningsfel men det går så klart det med. Man kan korrigera det med både glasögon och linser. Dock brukar man behöva månadslinser för att korrigera synfel av detta slag och dem ska vara toriska.